pátek 26. července 2013

Střípky z Irska



Hi there!

Tak se opět hlásím ze „smaragdového ostrova“, kde jsem konečně po týdnu zažila pravé irské počasí. Pár dní tu prší, dnes ráno bylo nádherně, tak jsme vyrazili s HF a dětmi do parku, kde nám jedna cizí, ale velmi milá paní (milí jsou snad všichni Irové) půjčila ručník, když viděla, jak se HF trápí s vysoušením houpačky vlhčenými kapesníčky. Díky tučným dotacím z fondů EU je tu všechno nové a krásné, tedy i dětská hřiště (čti park). Naše hřiště je obrovské, je tu nespočet houpaček, prolézaček a různých atrakcí, které jsem u nás ani neviděla. Děti se vyblbnou, ale od těch našich člověk jen slyší „push me so higher!“ a samy si na ničem moc nehrají. Z parku jsme si skočili to Tea House (nebo Cottage, už nevím) na zmrzlinu, která je tu opravdu výborná (jako ostatně všechny mléčné výrobky a maso, zvířata tu mají kvalitní pastviny, a to se prostě pozná), já zvolila mint s čoko drobky (ladila mi s kalhotami a hodinkami). Příjemné posezení na zahrádce nám (alespoň mě) znepříjemňovali turisti ve drožkách taženými koňmi (to bylo něco pro nejmladšího, zbožňuje koně) a trocha pachu koňského trusu. Cestou zpátky nás přepadl opravdu silný a vytrvalý déšť, schování se pod strom nám pomohl možná na 5 minut. Domů jsme přijeli promočení, ale děti se trochu unavily, což je hlavní!

Koník s kouskem Tea House

Dnes jsem také byla v knihovně (dobrá, nejdřív jsem s malou vešly někam do reklamní firmy, ale  uvědomila jsem si to dřív, než jsme přišly na řadu :D), kde jsem si hned zařídila průkazku, kterou vážně miluju, je to klasická kartička + malá kartička s otvorem na kroužek na klíče, takže ji můžete nosit na svazku spolu s klíči. Knihovna je docela malá, ale pro začátek jsem vybrala 2 knížky – Dolores Clairbone od Stephena Kinga a Fragile Things od Neila Gaimana. V knihovně nás vyzvedla HM, před odchodem jsme potkaly spoustu sousedů a známých. A opravdu všichni tu začínají konverzaci „How are you?“, až potom si člověk může popovídat. Knihovny tu fungují trochu jinak než u nás, neplatí se měsíční/roční poplatek, ale platíte za každou knížku (tady 30 centů za knihu, můžete si půjčit 6 knížek najednou a máte je na 3 týdny). Skvělá věc na téhle knihovně je, že každý čtvrtek přijede „knihovna“ k nám z centra do „vesnice“ a vy si můžete zamluvit knihy na příští týden a půjčit si ty, které jste si zamluvili. A za tyhle půjčené knížky se neplatí, takže pro mě jasná volba.
 
Cestou z knihovny jsme zašly do Dunnes store pro mléko a pečivo, HF šla nakoupit a já s malou jsem šly jako „velký holky“ do oddělení oblečení. A to jsem neměla dělat. Už se nemůžu dočkat, až budu mít konečně zřízený účet, ale bojím se, že to ještě chvilku potrvá, takže si prostě vezmu peníze v hotovosti, protože ty ceny za věci…např. ve slevě (ve slevě je polovina obchodu) slippers (takové ty nazouvací balerínky) za 3€, což je ještě o půlku méně než na justfor5pounds, kde je mám v košíku. Takže jakmile budu mít peníze a zprovozněné kolo, jede se nakupovat!
Nakupovala jsem sice už v neděli, kdy jsem měla day off, ale v neděli je hodně obchodů zavřených a všude moře turistů, takže jsem koupila jen samou drogerii – pěnu na holení a tělové mléko a musela jsem si pořídit i kondicioner, i když ho normálně nepoužívám, jelikož tu mají hodně chlorovanou a tvrdou vodu, kvůli čemuž bylo utrpení rozčesávat mé vlasy po koupeli. Na značku si teď nevzpomenu, ale byl velmi levný, jemně voní po zelených jablkách a už po prvním umytí jsem poznala, že opravdu pomohl. Rozčesávání bylo snazší a i konečky vlasů vypadaly na první pohled lépe.  Ceny tu nejsou nijak hrozné, něco je mnohem levnější, ale něco je trochu dražší. Bohužel jsem stále nenašla mou oblíbenou barvu na vlasy v pytlíčku, jinou nechci, takže budu pokračovat v hledání.
Castle Ross - blízko se těžilo železo (už před 4 000 lety - alespoň podle naučných cedulí), je tu moc krásně, jezero vypadá jako Mácháč a je tu hodně kachen (to bylo něco pro nejmladšího :D)

Z neděle na pondělí u nás nocoval bishop (biskup) father Podrick, osmdesátiletý milý stařík v důchodu (už nebishopuje, ale stále pomáhá v církvi), který i v tomto věku řídí auto, což je obdivuhodné. Jak jsem psala, v neděli jsem měla day off, což mi vnutila sama HM, ale myslím, že byla dost ráda, když jsem z města přijela brzy a pomohla jí, protože návštěva bishopa, to je něco. Večer na mě dokonce vyjela, že dát děti do postele je můj job, že ona si chce popovídat s father Podrickem. Ale chápu to, celý den byla ve stresu a ti tři raraši měli večer opravdu dost energie. Jinak si totiž na nic nemůžu stěžovat, ve všem mi vycházejí vstříc, jídlo a pití si můžu vzít kdy chci a co chci, večeře je vždycky výborná a pestrá. Ale zasloužím si to, protože jak mi HM řekla, musím s dětmi neustále něco dělat, jinak není důvod, proč tu být. Takže teď o prázdninách „makám“ skoro každý den od 8 do 20 hodin, takže 12 hodin denně/ cca 75 hodin týdně za 100€, což je směšné, ale kdybych si měla říct o více peněz, to by mi musela upadnout pusa. Takže ten měsíc ještě vydržím, ale už se těším, až budou děti chodit do školy a do školky, to mě čekají jen ranní povinnosti a pak už jen práce odpoledne/večer.

Za zmínku stojí i včerejšek, když mi HM poprvé nabídla čaj. Když vás v Irsku pozvou na čaj, což se dělá snad při každé návštěvě, všude to je ten samý čaj, takže vás nemůže překvapit jeho případná pachuť. Většinou do něj dávají i mléko s cukrem, naštěstí ne moje rodina, jelikož toto bych asi nevypila. Irské a anglické pití čaje se od sebe docela liší, v Anglii je to více obřadní, říkají „take a tea“ a v každou denní dobu se podává jiný čaj. V Irsku se říká „have a tea“ a vždy je to ten samý čaj. Nicméně abych se dostala k pointě, když mi HM nabídla čaj, docela jsme se zapovídali, hodina a půl uplynula jako voda. Povídali jsme si o dětech, o Irsku, o ČR, o mně, prostě o všem a já si ten večer moc užila, dozvěděla jsem se hodně nových věcí a byl to i příjemný „pokec“. 

Například pořekadla jsou sayings, Irové pečou také rebarborový koláč, ale je to spíš dort, na všechno lijí smetanu nebo krém, vzdělanější vrstva toho ví docela dost o ČR, hlavně o době sametové revoluce, Dubček s Havlem jsou tu prý velmi obdivovaní, ale není to moc poznat, jelikož HF Havla nazval Gustavem… Znají Vltavu od Dvořáka (chvíli mi trvalo pochopit, co je to Moldau), většina byla někdy v ČR a setra HM trávila snad i líbánky v Čechách. Nejčastější nesprostá nadávka je „silly you“ nebo „you silly goose“, když je něco snadné, říkají „easy peezy /peazy (nevím, jak se to píše, ale čte se to [pi:zi], takže se to rýmuje s easy. A zamilovali se český název sněhové pusinky - snow kisses :)


S dětmi to je čím dál lepší, i když se často úplně zbytečně perou, takže mé nejčastější věty jsou „stop fighting“, „stop kicking“, „stop pushing“, don’t do this“, „stop it“, „bad girl/boy“, ale i „good boy/girl“. Asi nejvíc jsem si zamilovala prostředního chlapečka, někdy je opravdu ďáblík, ale někdy takové zlatíčko, co se přijde pomazlit, že nejde nemilovat ho, navíc je prostřední, takže vím, že to nemá jednoduché. Nemladší je také zlatíčko, ale ještě ke mně nemá tak hluboký vztah jako starší chlapeček, ale dávám tomu čas. Holka je prostě holka se vším všudy, navíc je nejstarší, takže ráda klukům rozkazuje, je dost panovačná a moc neposlouchá, když není po jejím, tak se vzteká, čehož si nevšímám a ona se vzteká ještě víc. To jí pak nechám vyvztekat a je nám zase fajn. Jinak je ale hodná, často za mnou chodí, že si chce něco zahrát, prostě být se mnou, což je hezké.

Takže když zhodnotím těch 10 dnů, není to peklo, není to ani ráj, ale za tu krátkou dobu jsem se tu zabydlela celkem dobře a snad to bude jen lepší a lepší!


Žádné komentáře:

Okomentovat