pondělí 24. června 2013

Cujo

Co vznikne, když spojíte Stopy hrůzy a povídky Guy de Maupassanta? Podle mě výborný koktejl od Stephena Kinga, tentokrát román Cujo. Pokud přemýšlíte nad tím, jak to vyslovit, trochu pomůžu - správná výslovnost je prý "koo-joe", ačkoli sama jsem po dlouhá léta říkala jednoduše "kujo" nebo "cujo". 

Na Cuja jsem se chystala docela dlouho, protože je to poměrně známá a vychvalovaná knížka. Pro odpůrce tlustých bichlí tu mám dobrou zprávu -  tuhle knížku přečtete za jeden až dva večery a ještě si pak řeknete "to je jako konec?", navíc se můžete i kouknout na filmové zpracování - "Cujo - vzteklý pes", ale na to asi nebudu mít žaludek.

Je to jedna ze Stephenových knih, kde nenajdete žádné nadpřirozeno, King zde spíše pracuje s lidským strachem, nejvíce s tím dětským. Možná bych i řekla, že má román nějaké prvky nauralismu, proto přirovnání k Maupassantovi, rozhodně ale nečekejte něco ve stylu "jeho střeva se rozletěla po kuchyni a zanechala na sněhobílé lednici rudé kapky". Takže fandové psychologického hororu, spojte se a utíkejte do knihoven/antikvariátů, rozhodně nebudete litovat. Záměrně teď neprozrazuji detaily z knížky, ať se máte na co těšit!

POZOR - NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY
Ústředními postavami jsou členové rodiny Trentonových - Donna, Vik a jejich čtyřletý syn Tad. Vik pracuje v reklamní agentuře, Donna je žena v domácnosti a Tad je chytrý kluk, který se bojí strašidel ze svého šatníku. Na první pohled šťastná rodinka, nebýt Donnina milence, opraváře nábytku Stevena Kempa. Když se s ním chce Donna rozejít, Kemp to neunese a pošle Vikovi anonym, který Vik obdrží těsně před odjezdem na služební cestu, a zdemoluje byt Trentonových. Vik se přesto rozhodne odjet, kvůli starostem ale zapomene na opravu auta, kterým jezdí jeho manželka se synem. Proto se Donna rozhodne odvézt auto k opraváři, panu Chamberovi, o jehož rodině je v knize také krátká epizoda. Jen tak tak dojede s rozbitým autem do opravny, ale nikde nemůže nikoho najít a odjet také nemůže, protože její auto už to nezvládá. Nezbývá jí než čekat se svým synem v autě. Chamberovi mají bernardýna Cuja, což je mírumilovný pes, o čemž se Trentonovi přesvědčili při dřívejší návštěvě. Nyní ale Donna zahlédne Cuja celého od bláta, krve a slin, dojde jí, že pes má vzteklinu. Tím začíná boj mezi Donnou a psem...

2 komentáře:

  1. Přečetla jsem úvod (dál ne, nechci nic vědět dopředu) a jdu si jí pořídit! :D Jeho knížky se mi líbí, právě proto, jak umí pracovat s psychikou.

    OdpovědětVymazat