středa 3. července 2013

Nákupy na eBay

Ebay, to je ráj pro všechny shopaholiky, dají se tam sehnat levné a originální věci, vše je jednoduché a přehledné, přesto hodně lidí neví, jak tam nakupovat. Proto jsem se rozhodla napsat tento článek, snad pomůže všem. Pokud by i přesto byl nějaký dotaz, neváhejte napsat do komentářů, odpovím vám na něj a přidám ho sem :)


První 3 věci, bez kterých se neobejdete, jsou účet na eBay, účet na PayPal a účet u banky, kde musíte mít povolené platby přes internet. Jak založit účty na eBay a na PayPal se dozvíte v různých návodech, stačí zadat do Googlu "založení účtu paypal/ebay" a vyjede vám spousta podrobných návodů. Nebo jednoduše klikněte na odkazy zde a budete přesměrováni na mnou vytvořené návody.

Teď tedy samotný proces nákupu od vybrání zboží až po doručení balíčku.

Výběr zboží

Věci na eBay jsou rozděleny do kategorií, které ulehčují vyhledávání. Navíc si můžete hledání zjednodušit zvolením dalších atributů, jako je barva, velikost, kup teď (buy it now)/aukce (auction), můžete si vymezit cenu nebo zvolit jen top rated prodejce (to jsou ti nejlépe hodnocení). Také si můžete zaškrtnout políčko free shipping, díky kterému se vám zobrazí jen nabídky, u kterých je poštovné zdarma. Zboží lze i seřadit podle ceny, ceny s poštovným, času do konce nabídky a podle času přidání.

Při výběru zboží si dávejte pozor na to, zda prodejce posílá do ČR a jestli se opravdu poštovné neplatí. Zkontrolovat si to můžete jednoduše hned pod cenou věci, pokud tam uvidíte to, co na obrázku, pošta je zdarma a do ČR se posílá. Někdy tam může být červeně napsáno "May doesn't ship to Czech Republic", to znamená, že prodejce k nám neposílá, ale když mu napíšete zprávu, mohl by udělat výjimku. Informace o poštovném jsou někdy žlutě a je tam i datum předpokládaného doručení, většinou to jsou věci, které dorazí bleskovou rychlostí (10-15 dnů). Nezapomeňte se podívat, jaké má prodejce hodnocení, pokud má méně než 97 %, osobně bych od něj nic nekoupila, ale to neznamená, že je něco extra šoatně. Pokud má ale hodnocení například 90 %, ruce hned pryč!

 

Vzorová zpráva na dotaz, zda by prodejce mohl odeslat zboží do ČR 

Hi
I would like to ask you, if you could send this item to the Czech republic.
Thank you very much


Velikosti

Pokud jste už našli to, po čem vaše srdce nejvíc touží, a je to oblečení, dobře si vyberte velikosti. Číňané jsou malí a hubení, takže jejich velikosti rozhodně nejsou to, co unás. Platí zde nepsané pravidlo, že se objednává vše o číslo větší. Máte-li tedy v ČR velikost S, objednejte si raději M. Většinou má prodejce u popisu věci i míry s velikostmi, proto je dobré si míry předem přeměřit. U obuvi platí to samé pravidlo, ale opět si zase přeměřte stélku bot a porovnejte, co kdyby náhodou. Pokud jste vysocí, rozhodně nečekejte, že vám třeba šaty budou tak, jako vypadají na modelce. Většina slečen má problémy s délkou šatů, kdy na obrázku je má slečna po kolena a v reálu div že jim nevylézá zadnice. Ty vyšší slečny s tím musí počítat, my menší (pod 160 cm) to nemusíme řešit, nám to většinou je tak akorát. Další problém mají dívky s vyvinutějším poprsím, Číňanky jsou většinou ploché, takže s tím se musí také počítat.

Koupě

Samotná koupě a zaplacení předmětu je velmi jednoduché. Stačí kliknout na Buy it now a potvrdit koupi. Poté budete buď přímo přesměrováni na PayPal a musíte okamžitě zaplatit, nebo vás eBay vyzve k placení, které můžete odmítnout a zaplatit později. Nezapomeňte ale platbu provést včas, po cca 5 dnech vás bude prodejce bombardovat zprávami a e-maily a bude hrozit trestným bodem. Pokud nasbíráte 3 trestné body, může vám to znepříjemnit nakupování, nekteří prodejci totiž nepovolují prodej členům se 3 a více trestnými body. Všechny zakoupené věci se vám zobrazí v záložce My eBay/Purhase history. Zde máte přehled o tom, zda jste zaplatili a zda prodejce zboží zaslal.

Pokud jste věc koupili v aukci a teď si říkáte, že jsem za ni dali víc, než jste chtěli, napište prodejci zprávu, většina je ochotná obchod zrušit.

Vzorová zpráva na dotaz, zda by mohl prodejce obchod zrušit

Hi
I would like to ask you, if you could cancel this business, I accidentally bought this item.

Thank you very much

Čekání na balíček

Vše jste zdárně koupili a zaplatili, teď už jen čekat na balíček. Doba doručení se pohybuje od 10 dnů do 2 měsíců. Pokud vám balíček nepřijde do 45 dnů, otevřete spor (open a case). Pokud se k němu prodejce nevyjádří a peníze vám nevrátí (či nepošle věc znovu, ale raději chtějte zpět peníze), eBay vám automaticky danou částku vrátí. Než otevřete spor, napište ale prodejci zprávu, nejlépe 2, maximálně 1 den do 45 dnové lhůty, vysvětelete, že vám balíček nepřišel a že chcete peníze zpět. Teprve pokud vám nevyhoví, otevřete spor. Pokud máte totiž velké množství otevřených sporů, eBay vás zablokuje (je to ochrana proti lidem, kteří si nakoupí, zboží jim dojde, ale pak tvrdí, že jim nic nepřišlo).

Vzorová zpráva na dotaz, co je s balíčkem a zda prodejce vrátí peníze

Hi
I bought this item 40 days ago and I haven't received it yet. Is there any problem? Please, send me money back or I will have to open a case.
Thank you very much

Doručení balíčku

Zboží chodé většinou v bublinkových obálkách, někdy v igelitu. Naprostá většina dojde obyčejně, ale jsou i výjimky, kdy balíček přijde doporučeně.

Pokud objednáváte za více než 150€, platíte už clo. DPH 21 % se platí od 22€. Proto je dobré u vyšších částek napsat prodejci, ať na balíček napíše "gift".

Je slušnost napsat po doručení balíčku prodejci hodnocení (leave a feedback) a ohvězdičkovat, jak jste s ním byli spokojeni. Pomáháte tím jiným kupujícím.

V případě, že vám věc přišla zničená, vyfoťte to a napište prodejci o vrácení peněz. Pokud bude věc nekvalitní, s tím nic neuděláte, to je riziko nákupu přes eBay.

Vzorová zpráva na reklamaci zničené věci

Hi
Thank you for business, but unfortunately the item was delivered broken. I'm sending you the photo. Could you send me money back, please?
Thank you very much

58 komentářů:

  1. Díky za článek. Tím poštovným jsem si právě nebyla jistá, přece jen cesta z Číny musí něco stát. Pořád ale moc nevím - našla jsem si nějaké noční košilky, které stojí v přepočtu asi 19!! korun a je tam FREE shipping...neím jestli to zkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nemáš za co :)
      Ano, pošta je mnohdy pro ně dražší než daná věc, ale čínské úřady jim to proplácí nebo tak nějak, takže to pro ně není tak hrozné, asi se jim to pořád vyplatí. Takže určitě zkus, nakoupila jsem s free shipping více než 300 předmětů a 90 % mi přišlo :) U nedoručených ti pak vrátí peníze :)

      Vymazat
  2. Ahoj, když si udělám na ebay účet musím taky něco prodávat nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, jak se prosim tě vkládají na paypal peníze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, bud si PayPal propojíš s kreditkou (add new card) a peníze se ti budou automaticky odečítat z kreditky, nebo si pošleš na paypal peníze skrze bankovní účet (někde v záložce my profile najdeš číslo účtu a informace, kam peníze poslat).

      Vymazat
    2. Díky a když najedu na Profile tak se mi tam objeví 4možnosti žačínají Add or.... Na kterou mám kliknou abych si tam mohla dát peníze?

      Vymazat
    3. Add or Edit Credit Card :)

      Vymazat
  4. A to je přes kreditku? Já bych si chtěla to převést z účtu. A můžeš mi prosím posat aspon trochu postup jak to tam dát? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo takhle. Tak to stačí postupovat podle návodu od PayPal - https://www.paypal-europe.com/cesky/managetopup.html :) Myslím, řže je to stručné a výstižné, poprvé jsem si peníze také takhle posílala a bylo to v pořádku :)

      Vymazat
  5. Ahoj. Super návod :) Nad Ebay jsem už párkrát slintala ale pořád jsem se bála do toho jít. A teď když vím že můžou i vrátit peníze tak do toho snad i půjdu :) Díky

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, úspěšně jsem se registrovala na PayPalu, kartu už mám ověřenou, ale když chci provést platbu na eBay, píše mi to ,že mám zeblokovaný účet (nebo tak nějak). Přitom kartu mám v pořádku, nevím co s tím??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, teď nevím, jestli ti to píše PayPal, nebo Ebay. V případě Paypalu možná pomůže odblokovat (nastavit) platby na internetu (v el. bankovnictví nebo v bance.

      Vymazat
    2. Ahoj, píše mi to Paypal, mam všechno ok, ověřený účet, platby na internetu mám taky povolené. Už si s tím nevím rady. Zkusím se zeptat na pobočce banky, ale pochybuju, že oni mi s Paypalem poradí.

      Vymazat
    3. Zkus napsat ještě sem, třeba ti poradí.
      podpora@paypalcz.cz

      Vymazat
    4. Kouknu na to, každopádně děkuju za ochotu a za super návod :)

      Vymazat
  7. Ahoj potřebovala bych prosím poradit. Mamka si nechala zařídit paypal účet na poště a pak se zaregistrovala na německém Ebay.Problémem ale je, že neví jak si založit konto účet na Ebay a jak si tam nastavit zemi a jiné údaje? Díky za odpověď. Ester

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, když u ž má člověk účet na kterémkoliv ebay, může nakupovat na ostatních ebay (myslím podle země) :) Stačí si jen nastavit sdresu :)

      Vymazat
  8. Ahoj, potrebovala bych prosim poradit :)Asi pred rokem si tam tata zalozil ucet aby mi mohl neco objednat a vse probehlo v poradku, ne ze by v anglictine vynikal ale prokousal se tim bez problemu. Ted jsem chtela objednat bundu, delal vse jako predtim, byl pry v i v bance a aktualizoval si ten ucet ci co, odesla mu koruna aby se vedelo ze to funguje. Dal, ze to chce koupit, naskocilo mu okno ale neslo mu pokracovat protoze tam psali, ze si musi zmenit zasilaci adresu nebo kontaktovat prodejce. Duvod tam nenapsali, nevite proto prosim proc se to deje? Ano prodejce posila celosvetove. Diky za odpoved

    OdpovědětVymazat
  9. Někteří prodejci píší celosvětově, ale pak se stejně ukáže, že do nějaké země nezasílají. Nebo je také možné, že nezadal tel. číslo (nebp ve špatném formátu), ale první možnost je jistější.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky :) Super návod, zrovna se tak nějak přemlouvám co a jak.. Ale pořád váhám tak se chci zeptat. Vím že do 22 eur neplatíš DPH atd, ale našla jsme na ČP, že např objednávky z Číny hlídaj jestli hodnota odpovídá zboží, pokud ne byli by s tím problémy a další peníze... Chci se proto zeptat, jestli máš zkušenost, dejme tomu že nakoupím nějaké naušnice, hodnota páru se bude pohybovat kolem 25 Kč, celková hodnota balíčku bude 150 Kč. Stalo se ti už někdy, že ti to na poště "vzali" s tím, že cena je příliš nízká? To je to asi poslední z čeho mám ještě stále strach ;)
    Díky moc za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky :)
      Ještě se mi to nestalo, ale taky jsem neobjednávala nic velkého (třeba za 1 000 Kč), ale balíčků jak ty popisuješ se bát nemusíš :)

      Vymazat
  11. Super článek, teď jsem ale našla na internetu tohle: Za jakoukoliv transakci, která vyžaduje převod měny, a za platby přijaté přes PayPal je nutné uhradit poplatek. Pokud chcete zjistit výši poplatků, klikněte na tlačítko Poplatky, které najdete v dolní části kterékoli stránky PayPal. Co to pro mě znamená ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mám jeden dotaz, když si jakoby nabiju (pomocí top up) své peníze, budou stále na účtě a já je můžu běžně používat nebo jsou převedené na paypal a já si k nim jinak než přes paypal nedostanu ? jsem v tomhle trochu telátko, tak promiň :)

      Vymazat
    2. Ahoj, díky :)
      Platí se jen za příchozí platby na paypal (takže když ti někdo pošle peníze, ty platíš), když si vložíš peníze na paypal, na kartě je už nemáš, když si ale sesynchronizuješ paypal s kartou, paypal si je bere z tvé karty.

      Vymazat
  12. Ahoj:) chtěla jsem se zeptat..všimla jsem se, že na VOTOČ VOHOZ píšeš, že by se to dalo i přes tebe objednat, tak jsem se chtěla zeptat jestli je to opravdu možné?:) děkují

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano, stačí napsat na mail popsie11@seznam.cz

      Vymazat
  13. ahojky, mám takový problém..četla jsem, že je nutné peníze zaslat z účtu, který je opravdu můj a mám ho někde uvedený..já ale nikde číslo svého účtu nezadávala..jak teda prodejce pozná že peníze jsou ode mě? mám objednanou kabelku a musím to do pár dnů zaplatit..ale bohužel vůbec nevím jak..je to můj první obchod :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, platí se přes paypal, který je propojený s tvou kartou a účtem na ebay, takže prodejce pozná, že je to od tebe :)
      Jen klikni na "pay it now" a ono tě to navede :)

      Vymazat
  14. Ahoj. Nevíte jaká je maximální lhůta od koupě zboží na založení sporu-case , pokud zboží nepřišlo? Objednával jsem 7.9. a 8.9. údajně zboží odeslali. 11.10. jsem prodejci napsal,že nic nepřišlo. Odpověděl, že zboží přijde za 35-50 pracovních dní !! Už jsem koupil asi 40 věcí a vše přišlo mezi 14-35 kalendářními dny. Klidně bych ještě počkal,ale pokud zboží nepřijde, už bych asi nedostal peníze zpět. Díky za radu

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj prosím tě ,jak poznám ,že mám položku zaplacenou ? Kupuji poprvé a vůbec se v tom nevyznám ,mám strach aby nebyl nějaký problém .Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, najedeš si na "my ebay" -> "payment history" a u každé věci máš 4 ikonky, první je značka dolaru, když je modrá, tak je zalaceno :)

      Vymazat
  16. Ahoj, někteří uživatelé mají hodnocení 98,8 a mají sice spoustu kladných ale i negativních hodnocení, kde lidé píšou , že jim nic nepřišlo atd.. Tak nevím jestli od takového prodejce něco kupovat? Děkuju předem za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, většinou to nebývá chyb prodejce, ale pošty. Pokud mají vysoké hodnocení, nebála bych se objednat, v případě nedoručení ti vrátí peníze.

      Vymazat
  17. Ahoj, chtěla jsem se zeptat...když je u toho zboží napsané, že posílá do ČR, ale, že je tam poštovné, třeba 100 kč, tak to prostě zaplatím i s tou cenou za zboží a je to, ne? trochu mě zmátlo jak je v článku, že se máme ujistit, že je poštovné zdarma...děkuji :))

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, snažím se objednat tři kryty na mobil a všechny jsou od jednoho prodejce ale nejdou mi objednat najednou, musela bych je platit i objednat zvlášť.. nějaká rada co s tím? předem děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, můžeš si je vložit do košíku a pak zaplatit dohromady, pokud vím, tak když je po jednom objednáš a zaplatíš až za ten poslední, automaticky tě to přesměruje na platbu všech krytů dohromady.

      Vymazat
  19. Ahoj, hele prosimtě a po jak dlouhé době tobě zhruba přišel balíček? :) Už čekám 15 dní a nebaví mě to :D Děkuju za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Balíčky mi chodí za 11 - 50 dní, průměr je tak 30 dní, takže buď v klidu, ale ten neklid znám, od 10. dne kontroluju poštu jak blázen :D

      Vymazat
  20. Ahoj. Zatím většina zásilek přišla mezi 15-30 dny (z Číny), ale nejdelší lhůta doručení byla u mě 65 dní. Hlavně teď před vánoci trvá dodání déle. Také záleží na tom, jak pilní jsou naši celníci :(

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj, super návod - díky ! Moc mi to pomohlo :-)
    Jen se chci zeptat, dnes jsem na eBay vyhrála 2 aukce a ted' večer je jdu platit : jedna věc je Approximately 26.05 CZK a ta druhá Approximately 21.00 CZK - obojí FREE Economy Int'l Shipping, tak jsem zaplatila jednu a PayPal chtěl po mě 49,09 - to se to teda rovnou sečetlo obojí dohromady ? A nebo to je jen jedna věc a k ceně je naúčtován nějaký poplatek za platbu, protože vždy koupím věc třeba za 550,- a ve finále platím třeba 600,- - moc díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky :)
      Většinou se věci ve stejné měně sečtou, občas k tomu přibude nějaký ten poplatek, co si prodejci účtují za paypal.

      Vymazat
  22. Ahoj, mám problém. Koncem ledna jsem se zaregistroval na ebay a zaplatil jsem normálně přes platební kartu. Během chvilky mi přišlo na emailovou adresu od paypal že prodejce obdržel zboží. A za 4 dny po zakoupení zboží se mi peníze na bankovnim uctu ZUNO odecetly. Prodejce tvrdi ze zbozi zaslal a kdyz jsem chtel po prodejci aby mi zaslal cislo zasilky tak mi tvrdi ze zasilka nema cislo. Ale zbozi ktere jsem zakoupil ma cenu nad cca 580 kc. A kdyz jsem chtel s prodejcem zahajit spor, tak nevim jak, protoze kdyz jsem na ebay chtel zahajit spor, tak mi na ebay napsali ze musim ten spor zahajit na paypalu ale tam jsem nebyl tou dobou zaregistrovany, takze tam tento obchod nemam. Co dal? Uz je to 36 dni od zaplaceni a musim to stihnou do te doby 40-45 dni

    OdpovědětVymazat
  23. Pro vrácení peněz je pravděpodobně paypal nutný, těžko ti bude prodejce posílat peníze zpátky na kartu. Možná že když napíšeš prodejci, ať ti vrátí peníze na paypal, který si budeš muset založit, jinak otevřeš spor, třeba se vyděsí a peníze pošle, já vždycky nejdřív píšu zprávy a pak až otevřu spor, většina jich na zprávy reaguje pozitivně a pod pohrůžkou sporu a negativního hodnocení peníze vrátí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za rady, si zlatá:-) Postrašil jsem prodejce a prodejce během 5-ti hodin po postrašení peníze zaslal zpět, nebo alespon mi přišel email od paypalu a bylo v ten napsano, ze prodejce vratil plnou castku. Ale zatim mi nic neprislo ani na paypal ani na platebni kartu. Kdyz jsem to zbozi platil kartou, tak by mi mely penize prijit na platebni kartu, ze? a nevis za kolik dni by mi penize mely prijit?

      Vymazat
  24. Ahoj, prosím, také se chci zeptat, prodávajíci z Ebay mi poslat peníze zpět, ale na účtě je nemám, to jsou na paypalu ? A kde je tam teda prosím najdu a jak je převedu na účet, nebo jak je tam vyzvednu ? Díky Moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, záleží na tom, jak máš nastavený PayPal, když mi prodejce vrátí peníze, nejdřív dojdou na PayPal a pak se mi přetáhnou na kartu, nic jsem nenastavovala, takže pokud sis ponechal základní nastavení, měly by už být připsané na kartě.

      Vymazat
  25. Ahoj, prosím jak je to v případě, že je zboží zasláno obyčejně bez trackingu a nedorazí? Je možnost otevřít case a žádat peníze zpět?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, spor jde otevřít při jakémkoli obchodu, nezáleží na tom, jestli je balíček s číslem nebo bez.

      Vymazat
  26. Ahoj, moc děkuji za článek, omylem jsem si koupila v aukci věc a nevšimla jsem si že je i s poštovným, tak jsem zaslala tvou doporučenou zprávu : Hi
    I would like to ask you, if you could cancel this business, I accidentally bought this item.
    Thank you very much. Tak moc doufám, že to pochopí a objednávku zruší. :) Máš to tu super, jen tak dál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že věta pomohla, většina prodejců obchod v pohodě zruší :)

      Vymazat
  27. Dobry den objednal jsem si zbozi ale pozdeji jsem nasel vyhodnejsi a levnejsi. Polozku jsem emailem zrusil a prislo mi potvrzeni o zruseni. Misto penez ale prisel balicek na postu. Nevim jek dal postupovat jestli ho proste nevyzvednout a nebo ho poslat zpet.Balicek je z Izraele a postovne bylo zdarma. Nevim kolik mi vrati zpet na paypal. Dekuji za radu. Karel

    OdpovědětVymazat