středa 20. listopadu 2013

Au-pair odysseia

Kdo není na tomto blogu poprvé, mohl by vědět, že jsem se nedostala na svou "vysněnou" VŠ, a tak jsem se rozhodla na rok vyjet do zahraničí jako au-pair, konkrétně do Irska. Článek vychází z mých vlastních zkušeností, najdete zde postupy, rady a tipy, jak si vše najít, zařídit a domluvit.  Do tohoto článku jsem se přemlouvala vážně, ale vážně dost dlouho. Možná jsem ho mohla napsat na pokračování, ale takhle je to pro čtenáře asi přehlednější a vše se dozví hned a najednou. Jelikož jsem se rozhodla vyjet na vlastní pěst bez agentury, agenturám se budu věnovat minimálně.


Agentura, nebo na vlastní pěst?
Jak už jsem naznačila, máme 2 možnosti, jak se stát au-pair: buď si najdeme agenturu, která au-pair pobyty zrpostředkovává a o vše by se měla postarat, nebo si vše zařídíme sami. Agenturu doporučuji všem, kteří vědí, že na zařizování jsou antitalenti, na něco by mohli zapomenout a nevadí jim zaplatit za vyřízení několik tisíc korun. Takových společností existuje nepřeberné množství, stačí si zadat do vyhledávače "au-pair agentura" a vyjede vám jich několik desítek. Mezi ty nejznámější patří Cool Agent, Aaa Agency nebo můžete jet se Student Agency. Občas narazíte na nějakou nabídku i na prace.cz/brigády/zahraničí. Agentury si účtují poplatek za zprostředkování, většinou to bývá v řádu několika tisíc, za to vám najdou rodinu, vyřídí vše potřebné, vy se skoro o nic nemusíte starat. Také by nad vámi měly držet ochrannou ruku při samotném pobytu a v případě, že byste si s rodinou nepadli do oka, nelíbilo by se vám tam, by vám měly najít rodinu novou. Bohužel jen málo agentur toto opravdu dodrží, není výjimkou, když vás rodina v noci vyhodí na ulici a agentura vám řekne, že do 5 dnů najde rodinu novou. 

Pokud ale chcete mít vše podle sebe a dokážete si věci zařídit, můžete jet sami bez agentury. Sice si budete muset zjistit, co všechno je k výjezdu do zahraničí potřeba a vše si sami zařídit, ale alespoň trochu samostatnému člověku se základní znalostí cizího jazyka by to nemělo dělat problém. Sami si najdete rodinu, zařídíte nejlepší pojištění a vám vyhovující dopravu do cizí země. Pak ale nemáte žádnou záruku, že se o vás někdo v případě nezdaru postará.

Agentura
+ skoro nemusíte hnout prstem
+ v případě nezdaru by se o vás měla v zahraničí postarat
+ vyjet můžete i třeba týden po registraci

- poplatky v řádu tisíců
- malá možnost vlastní volby rodiny, dopravy, pojištění a všeho ostatního

Na vlastní pěst
+ vše je podle vás, o všem máte přehled
+ neplatíte žádné poplatky

- nemáte žádnou záruku ohledně rodiny, ubytování atd.
- vše si musíte zařídit sami, nesmíte na nic zapomenout
- hledání vhodné rodiny může zabrat i několik měsíců


Výběr rodiny 
Pokud jste se rozhodli jet sami za sebe, nejprve si budete muset najít rodinu.  Jako první doporučuji přidat se do české skupiny na FB - Au-pairs IN ... , která má přes 1000 členů, většinou jde o aktivní au-pair nebo slečny a kluky (ano, dokonce i kluky), kteří někdy dříve byli au-pair. Zeptejte se, zda někdo neví o volném místě (nejvíce lidí je z UK, občas někdo z Irska), získáte tak kontakt na již odzkoušenou rodinu, což je to nejlepší, co si můžete přát. Skupina je tvořena milými lidmi, kteří rádi pomohou a zodpoví vaše dotazy. Navíc si později můžete zjistit, jestli je ve vaší blízkosti jiná au-pair, parťák se stejnými kořeny se vždycky hodí. Na Facebooku je samozřejmě víc takových skupin, bývají i zaměřené na konkrétní země.

Pokud jste ve skupině neměli štěstí a nenarazili zde na vhodnou rodinu, dalším krokem jsou registrace na několik webových stránkách, které se zaměřují na vyhledávání rodin a au-pair. Největší a nejlpší stránka je Au-pair World, zde jsem našla rodinu já. Dále můžete prohledávat a přidávat inzeráty na Gumtree nebo opět hledat rodinu na Kangaroo Au-pair.  Rodiny na těchto stránkách můžete hledat podle různých preferencí, volíte místo, věk dětí, zemi, čím vyplněnější profil, tím lepší rodinu vám stránky najdou. Pokud ani zde po několika měsících žádnou rodinu nenajdete, měli byste se zamyslet nad svými preferencemi a svými kvalitami nebo se poohlédnout po jiné práci.

Co o sobě rozhodně pravdivě vyplňte:
  • věk - některé rodiny berou au-pair již od 17 let, některé ale až od 21 let, takže svůj věk si nevymýšlejte
  • řidičský průkaz - většina rodin ŘP nevyžaduje, ale je velkou výhodou
  • kouření - některým rodinám kuřačky vadí, některým ne
  • jazyk - jazyková vybavenost je jedna z nejdůležitějších věcích, proto vždy na rovinu uveďte, jak na tom jste, některé rodiny se spokojí se základní znalostí, některé ale požadují plynule mluvící au-pair
Kde můžete tochu přehánět:
  • zkušenosti s dětmi - uveďte cokoliv, co se k dětem vztahuje, hlídání dítěte u sousedky se může zdát jako maličkost, ale i ta vám může získat plusové body, rozhodně si ale nevymýšlejte např. to, že máte kurz první pomoci atd.
  • vychvalte se - vypište všechny kladné vlastnosti, které máte a které by mohly rodinu zaujmout, nebuďte přehnaně skromní, ale také ze sebe nedělejte Supermana - všeho moc škodí
  • koníčky - pokud vás baví hra na hudební nástroj, různé DIY činnosti, zpěv, sport a další věci, které se dají dělat s dětmi, rozhodně je vypište
Co raději neprozrazujte:
  • lidé - pokud máte averzi k různým lidem, ať už kvůli náboženství, barvě pleti, nebo životnímu stylu, rozhodně to nehlásejte všude do světa
  • zlozvyky - vykouříte 2 krabičky denně, každý víkend musíte jít na párty a opíjíte se do němoty? - to na rodinu dobrý dojem neudělá, takže o tom pomlčte a v případě pobytu své zlozvyky držte na uzdě
Čím více toho o sobě v profilu budete mít, tím lépe!

Pohovor na Skype
Ozvala se nějaká rodina? Super! Většina rodin chce s budoucí au-pair mluvit, Skype je k tomu ideální. Nebuďte nervózní, připravte si hezký pozdrav, krátké představení sama sebe a pár otázek ohledně rodiny, dětí, atd. Pohovor přes Skype je plusem i pro vás, host mum nebo host dad by vám nemuseli být sympatičtí, takto je můžete alespoň trochu poznat.

Na co si dávat pozor
Bohužel, jako snad úplně všude, i tady se najdou podvodníci. Většinou se jedná o lidi, kteří vád chtějí vylákat ze země, slibují vám hromady peněz, pak vás ale strčí někam do nevěstince. Co je tedy pozřelé?
  • v profilu rodiny je málo informací, žádná fotka
  • málo informací vynahradí zmínka o vysokém platu - nad 150 liber nebo euro už to začíná být podezřelé, když vám někdo slíbí 200 a více za týden, už bych dávala ruce pryč
  • smlouva - chce o vás rodina mnoho informací, včetně informací o pojištění, bydlišti, údajů z občanky a k tomu vás nutí podepsat smlouvu? To je trochu podezřelé, au-pair nepotřebuje smlouvu!

Odjíždím! Na co nezapomenout
Rodina vás chce - vy chcete rodinu - hurá! Před odjezdem se ujistěte, že máte vyřízené pojištění, platný cestovní pas, pokud vám platnost občanky vyprší v průběhu pobytu (jinak se nedostanete domů!) a dostatek financí na zpáteční letenku/autobus (kdyby náhodou). Zabalte si jen to nejnutnější k přežití, všechno si můžete dokoupit až na místě. Nezapomeňte na adaptér do zásuvky, v mnoha zemích by vám nemusela pasovat baterie k telefonu nebo notebooku. Je slušností přivézt rodině něco z vaší země - víno, likér, sýr ad. pro rodiče a nějaké sladkosti, knížky, omalovánky pro děti.

Doufám, že někomu to alespoń trochu pomůže, kdyby bly nějaké dalšé dotazy, ptejte se :)


1 komentář:

  1. Tak vidím, že nás potkal stejný osud. :-D A kde v Irsku jsi? :-)

    OdpovědětVymazat