neděle 30. března 2014

Z deníku au-pair: Den sv. Patrika

Na konci dubna jsme zašli do McDonald's, které je úplně stejné jako u nás. Jediné, co mě upoutalo, byl plakát se zeleným Milk Shake - a pak jsem si vzpomněla, vždyť je za chvíli svátek sv. Patrika!

První, co mě vždycky napadne, je zelená - zelená úplně všude. A je to pravda. Týden před 17. březnem je jako zelené zjevení - výlohy, okna a auta jsou oblepené zelenými trojlístky (= Shamrock), obchody přetékají čelenkami, irskými vlajkami, brýlemi, oblečením, čepicemi, klobouky, prostě vším, co má nějakou souvislost se sv. Patrikem, leprekónem (to je ten zrzavý skřítek s kloboukem) a Shamrockem.


17. březen je státní svátek, proto nikdo nechodí do práce a jako správní irští vlastenci vyrážejí všichni do ulic, aby se podívali na průvody, které se konají snad v každém městě. Na průvod jsem se vážně těšila, sledovali jsme v telce ten v Dublinu, který byl naprosto úžasný! Ale z toho našeho maloměstského "ničeho" jsem byla docela zklamaná, 80 % průvodu zabírala auta a povozy s reklamou a volebními kampaněmi. 

A kdo že to ten sv. Patrik vlastně je? Jediné, co jsem z dětí vytáhla, bylo to, že vyhnal z Irska hady (proto tu nikdy na žádného nenarazíte). A tahle informace mi stačila :)


Takže já si pomalovala obličej, nasadila leprekonský klobouček, postála si ve frontě a jela domů, toť o mých oslavách sv. Patrika!

2 komentáře:

  1. To muselo být skvělé! Už se těším, až vyrazím taky jako au-pair :) A moc ti to sluší :)
    - Elma

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo, i když ve větším městě to muselo být přímo velkolepé! Příští rok se chystám přímo do Dublinu :)
      Kam vyrážíš?
      A díky :)

      Vymazat