sobota 16. března 2013

Knihy: Dlouhý pochod Richarda Bachmana

Co kdyby existovala soutěž, která by výherci zaručila splnění každého přání?

V Americe taková soutěž existuje - jmenuje se Dlouhý pochod. Jediný háček je v tom, že pokud nevyhrajete, čeká vás jistá smrt.

Skoro se mi nechce věřit, že tato knížka byla vydaná už v roce 1979. Její téma je v dnešním světě, přesyceném různými reality show a s jediným cílem - honbou za penězi, tak aktuální, že snad autor knížky musí mít věšteckou kouli. Ze stovky "chodců" může vyhrát jen jeden - ten, který jako jediný dojde do cíle. Kde je cíl? To nikdo neví. Cíl je tam, kde zůstane na cestě jeden jediný chodec.

Je ráno, 9:00, a Major právě odstartoval Dlouhý pochod. Stovka kluků si naleče batohy, nadechne se a vykročí na pochod. Celou cestu je pozorně sleduje několik vojáků vždy připravených zamířit a pálit. Pravidla pochodu jsou 2: nezastavit se a nezpomalit na určitou rychlost. Při porušení pravidel dostanete napomenutí, 3 napomenutí znamenají jediné - váš mozek, střeva či jiné části těla rozstřílené na silnici a tělo v igelitovém pytli. K tomu přidejte duševní stav a emoce chodců po několika desítkách kilometrech a igeliťáků s mrtvolama a máte vynikající koktejl podle nejlepšího barmana na světě - Stephena Kinga!
Už dlouho se mi nestalo, že bych k nějaké knížce byla přilepená tak, jako k této. Četla jsem všude, kde se dalo - v autobude, o přestávkách, o hodinách, v jídelně...pořád jsem se těšila na konec, jak to vlastně skončí a jestli hlavní hrdina vyhraje. A víte, co přišlo? Nic! King vás pomalu napíná až po předposlední stránku knížky a...nechá vás vyšponované jak nejvíc může. Čtenář se může jen domnívat, jak knížka vlastně skončila, ale právě ten zvláštní otevřený konec dává i tak skvělé knížce punc naprosté dokonalosti.

Myslím, že ještě tak týden o ní budu všude mluvit, psát, bude se mi o ní zdát a budu na ni myslet - jinak to totiž nejde.

Takže všichni milovníci tajemna a Kinga - vzhůru do knihovny!
A protože to byla moje první přečtená knížka od Kinga, samozřejmě teď dlouho nebudu číst jiného autora :D


2 komentáře:

  1. Ahoj.. mohla bych ti trošku pomoct.. mám podobný web, tak bych ti mohla dát pár tipů, aby se ti to tady trošku rozjelo :) ..stačí, když mi napíšeš na maila - katerina.kilianova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, díky za nabídku, ale blog je spíš o všem, nejenom o knížkách :)

    OdpovědětVymazat