pondělí 27. ledna 2014

#002 Tim Severin - Vikingové: Pod ochranou pohanského boha


Byla to jedna z těch knížek, kde stačí jeden pohled a už tak nějak víte, o čem to bude. Severskou mytologii zbožňuju, bohužel většina románů na tohle téma je jako podle šablony, takže po pár přečtených knížkách nemáte šanci se dozvědět něco nového, nic vás nepřekvapí. Velkým překvapením pro mě ale byl Tim(othy) Severin.

Timothy Severin (Tim Severin) je britský spisovatel, historik a cestovatel. Vystudoval historii a geografii v Oxfordu, ale kdo by čekal, že se z něj stal knihami obložený nepraktický profesor, šeredně se plete. Tim je totiž dobroudruh tělem i duší, věnuje se experimentální mořeplavě. Jeho první velká cesta byla z Irska do Ameriky na vlastnoručně postaveném koraklu - pradávné lodi připomínající půlku vlašského ořechu s proutěnou konstrukcí a pokrytou tulění kůží. Chtěl dokázat, že jistý mnich Brandan (Legenda o svatém Brandanu) se mohl dostat na podobné lodi do Ameriky již v 6. století, takže mnohem dříve, než všichni slavní "dobyvatelé". Spolu s několika přáteli se tedy vydal na plavbu dlouhou přes 4 500 mil, z Irska přes Hebridy, Island a Newfoundland.

 Nezůstal jen u jedné plavby, o několik let později se pokusil zrekonstruovat plavbu z jednoho příběhu o Sindibádovi, ta však nebyla tak úspěšná jako ta první. Následovala rekonstrukce lodi Argó (Jáson a Argonauti), která byla možná ještě úspěšnější než cesta do Ameriky. Další plavby na sebe nedaly dlouho čekat, právě díky nim mohl napsat historický román tak, jako by v té době žil. Navíc jsou všechna jeho díla postavena na základě skutečných událostí a osob, takže si z četby odnesete i hromadu informací z historie.

Pod ochranou pohanského boha je první díl trilogie o Thorgilsu Leifssonovi, který nás provází historií nejenom vikingů. Thorgils se narodí na ostrově Hebrydy, brzy ale své rodiště s matkou, mocnou volvou (čarodejnicí), opustí a dostává se na Island, kde jeho matka umírá. Thorgils je podle přání matky poslán ke svému otci (Leif Eriksson, zvaný Šťastný, syn Erika Rudého, legendárního objevitele Grónska) do Grónska, kde je v rodině trpěn jen jako levoboček. Naštěstí se ho ujme Gudrid, milá bezdětná žena, která jej vychová jako vlastního. Záhy se u Thorgilse objevují první příznaky toho, že by mohl být Odinovým "vyvoleným" a oplývat vlohami pro seidr - starou severskou magii. Pro "starověrce" je to ale doba zlá, jelikož křesťanství se pomalu dostává i do těch nejodlehlejších koutů severu. Tajně je vzděláván dvěma "pravými starověrci", kteří ho zasvětí do tajů run, věštění a magie. Ještě jako chlapec se plaví na Island, dokonce i do Vinlandu, jak se dříve říkalo Americe, kde se stává členem první americké kolonie. Při honbě za minulostí své matky se setkává s nespočtem známých i neznámých postav historie nejenom vikingů a účastní se mnoha významých událostí.

Hodnocení: 7/10
Jak už jsem psala, knížce nemůžeme upřít to, že se liší od těch dalších na stejné téma. Dozvíte se spoustu zajímavostí o světě vikingů, něco málo o historii Irska, Anglie, Ameriky, Grónska, Islandu a dalších přilehlých oblastí, bohužel možná právě kvůli přemíře faktických informací jsou postavy charakterově velmi chudé. Thorgilsův způsob vypravování vás také do děje naprosto nevtáhne, občas se vyskytnou poměrně nudné a nedůležité pasáže, naopak když se děje konečně něco, z čeho by se vám mohl zrychlit tep, akce najednou končí vyvrcholením o 5 větách. Až se mi skoro zdá, že se chtěl Severin trochu vytáhnout, kolik toho ví, ale zapomněl, že dobrá a čtivá knížka potřebuje trochu víc než nadupaného hlavního hrdinu a moře reálií.

Nakladatelství: BB art
ISBN: 978-80-7381-935-4
Originál: Viking 1: Odinn's Child
Překlad: Věra Heroldová-Šťovíčková
Počet stran: 296
Rok vydání: 2011

Žádné komentáře:

Okomentovat