pondělí 27. ledna 2014

#003 Tim Severin - Vikingové: Zlověstné proroctví


Druhý díl trilogie Vikingové (první díl zde), mapující život Thorgilse, vnuka Erika Rudého, a historii světa na začátku druhého tisíciletí.

S Thorgilsem se setkáváme v loži manželky anglického krále Knuta Velikého, krásnou Aelgifu. Jako dvacetiletý mladík má za sebou spousty dobrodružství, to je ale nic oproti tomu, co ho ještě čeká. Jelikož královský dvůr je plný intrik, je Thorgils poslán do učení ke královskému klenotníkovi, jenž je také jedním z nejznámějších  královských mincovníků. Když už se Thorgils vzdává naděje, že svou zbožňovanou královnu ještě někdy uvidí, jeho milovaná jej pozve do svého rodiště ve vnitrozemí, kde, jak Thorgils doufá, spolu budou moci trávit véce času. Opak je ale pravdou, Aelgifu si ho vůbec nevšímá, Thorgils je přivelen ke královskému lovčímu, kde se všechno zlé v dobré obrací. Naučí se pracovat s ptactvem a ukáže se, že má vlohy pro sokolničení, a konečně může nerušeně trávit slastné chvilky s Aelgifu. Všechno krásné ale jednou končí, v zájmu svého vlastního zdraví Thorgils odjíždí. Při svém putování narazí na Grettira, zvaného Silný, outsidera a později vyhnance, a i přes Grettirovu divokou povahu se z nich stávají přátelé na život a na smrt, pokrevní bratři. Poté, co Grettir upadne v nemilost, odchází od Grettira a pokouší se usadit. Život plný práce na farmě, navíc s nepříjemnou manželkou, pro něj není to pravé, a tak odchází za svým přítelem Grettirem, jenž žije ve vyhnanství. Grettirovi se však stane osudným začarované poleno, kvůli čemuž se vážně zraní a následně po útoku místních farmářů umírá. Thorgils poté se svým starým mentorem Thrandtem putuje mezi jómské vikingy, jejich důležitým členem kdysi Thrandt byl. Odtud se po strašlivé bitvě dostává k eskymákům, kde se učí pod vedením jejich šamana, rassy. Na začátku jara ale vycítí, že je třeba jít dál, a tak putuje až do Miklagardu, dnešní Konstantinopole. Cestou se ale setká se zlými Varjagy, což ho málem stojí život, a přichází o všechny své věci. V Konstantinopoli se setkává s Grettirovým nevlastním bratrem, a tak odplata za smrt jeho nejlepšího přítele začíná...

Hodnocení: 9/10
Druhý díl Vikingů se čte mnohem lépe, děj má větší spád a je tu více akce. Nezajímavých pasáží je tu minimum, čtenář má větší šanci ponořit se do děje. Opět se tu vyskytuje spousta reálií a historických událostí, tentokrát se ale Severin zaměřil více na obyvatele regionů, které Thorgils navštívil. 

Nakladatelství: BB art
ISBN: 978-80-7461-376-0
Originál: Viking 2: Sworn Brother
Překlad: Věra Heroldová-Šťovíčková
Počet stran: 312
Rok vydání: 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat