neděle 26. ledna 2014

Pohřběte mě třeba v láhvi od CocaColy!

Možná jsem se už zmínila, že má host family je úžasná v jedné určité věci - vědí tolik věcí, všude byli, všechno znají, a tak se někdy dozvím docela šokující zajímavosti. Minulý týden jsme porovnávali pohřby v Irsku a v ČR (o tom ale článek nebude, nebojte), pak se ale zmínili o pohřbech, respektive rakvích, v Ghaně. 
Ghana je zemí západní Afriky, takže až si budete dělat kakao, podívejte se, kde bylo vyrobeno, máte cca 50% šanci, že právě tam. Možná jste o Ghaně slyšeli v souvislosti s dětskými otroky, skoro polovina dětí tu musí pracovat na plantážích, nejčastěji právě na těch s kakaem. To je asi tak vše, co se můžete dočíst na wikipedii nebo učit ve škole...a to je škoda! Protože na Ghaně je jedna úžasná věc - to, jak tu lidé chápou smrt, pohřby a vše okolo.
Po druhé světové válce, která bolestně zasáhla i tuto africkou zemi, chtěl ghanský trhláš Ataa Oko trochu povzbudit lid. A nenapadlo ho nic jiného, než vyrobit několik opravdu veselých rakví. Může to znít bizarně, ne všem se to líbí, ale i přesto se z těchto rakví stal obrovský hit. Dnes už se ve studiu Kane Kwei vyrábí tisíce takových, v 50. letech se dokonce na zdejších odborných školách začal vyučovat předmět, kde se můžete naučit, jak takové schránky vyrobit. Čas od času se v Americe a Evropě konají výstavy těchto skvostů, které si může na zakázku objednat úplně každý. Motiv rakve totiž úzce souvisí s životem zemřelého, takže pokud rádi čtete, můžete se nechat pohřbít v knize, pokud jste vášnivý fotbalista, nechte se pochovat třeba v kopačce, pro jablíčkáře je tu i rakev v podobě iPhonu :)



4 komentáře: