středa 5. června 2013

Postcrossing: Jak to dělám

Když někdo mluví o postcrossingu, většině se vybaví posílání pohledů. Ale ono to není jen to. Postcrossing má svá pravidla, navíc můžete obyčejný pohled povýšit jednoduše na zajímavý a profesionální. Pohlednici koťátka s "Best wishes, Jana" dokáže odeslat každý. Čím tedy postcrossaře potěšíte, když nebudeme počítat jednoduché poslání klasického pohledu?
  • Přečtěte si, co má  postcrossař, kterému pohled posíláte, rád a co ho zajímá. Pána v důchodu, který se zajímá o historii a letadla určitě mnohonásobně více potěší pohled s vaším městem, letadlem či něčím podobným než pohlednice s koněm.
  • Nemáte-li doma velké množství pěkných pohledů, nebuďte líní harpagoni a jděte do obchodu nějaký zajímavý koupit. Byla by škoda poslat pomačkaný a ošuntělý pohled, který vám zbyl po babičce. Pokud tedy člověk nesbírá staré pohledy, to se ale dočtete v popisu postcrossaře.
  • Nekupujte pohledy, které jsou z druhé strany příliš lesklé. Rozmaže se vám po nich propiska i fix a to není nic hezkého.
  • Napište něco o sobě, svém městě, zemi, cokoliv zajímavého, co vás napadne. Mnoho lidí potěší i pár slov, ať už jen pozdrav nebo rozloučení, ve vašem rodném jazyce. "Best wishes" a podpis dokáže napsat každý.
  • Pište čitelně a v jazyce, který má postcrossař uveden na své stránce. Není nic smutnějšího, než když vám přijde pohled v hieroglyfech a v jazyce, který neznáte.
  • Profesionální dojem lehce vykouzlí vytištěná adresa a ID pohledu, obojí si jednoduše můžete vytisknout přímo ze stránky posílané pohlednice. Navíc nebudete muset řešit, kam napsat tu či onu část adresy. Obojí na pohled nalepíte a hned to bude vypadat lépe.
  • Postcrossaře si losujte, až když budete vědět, že pohled můžete poslat. Pohlednice po nějaké době expirují.
  • Před odeslánm si pohled naskenujte nebo vyfoťte a nahrajte na stránku daného pohledu. Je hezké, když si můžete v galerii prohlížet odeslané a přijaté pohledy.
  • Pohledy posílejte "by airmail", tzn. letadlovou přepravou. Do většiny zemí je cena této služby 21 Kč a pohled jde jen pár dní, většina pošťaček ale pohlednice posílá lodí, což vyjde na 20 Kč a přeprava trvá měsíc. Pokud vám pošťačka nedá vybrat, rozhodně si o letadlovou přepravu řekněte. EDIT: můžete také poprosit o prioritní zaslání

2 komentáře:

  1. K poslednímu bodu - je mnohem jednodušší poprosit o samolepky priority... :)

    OdpovědětVymazat